עידן שבו מחירי הנדל”ן גבוהים מאוד חשוב במיוחד לנצל במלואו כל שטח. אחת הדרכים היותר אפקטיביות למקום התועלת מכל מטר מרובע היא בניית גלריה – קומת ביניים שמאפשרת שימושים שונים גם בגובה. ואכן, כיום רצפת גלריה היא אופציה שמעוררת עניין הולך וגדל, ואם גם אתם שוקלים לבנות רצפה שכזו קרוב לוודאי שעלות המהלך הוא אחד השיקולים המשפיעים ביותר על ההחלטה. בעמוד זה תמצאו מידע על מחיר בניית גלריה וכן המלצות על השימושים העיקריים בה.
הפרמטרים לפיהם נקבעת עלות בניית רצפת גלריה
כאמור עבור מי ששוקל את האופציה של בניית רצפת גלריה מחיר הפרויקט הוא אחד השיקולים העיקריים בהחלטה. עוד לפני שצוללים אל הפרמטרים שלפיהם נקבעת עלות הבנייה, אסור לשכוח שיקול משמעותי נוסף: התועלת. כל החלטה שאנחנו מקבלים, בכל תחום, צריכה להתבסס לא רק על העלות אלא גם על התועלת, וכשמחשבים יחס עלות-תועלת עבור בניית קומת ביניים בחלל כזה או אחר, בין אם לשימוש עסקי ובין אם במסגרת מרחב מגורים, כדאי לזכור שהתועלת עשויה להיות עצומה. למעשה במקרים רבים בניית רצפת גלריה מאפשרת למשל לעסק להישאר במשכנו הנוכחי ולחסוך הוצאות רבות שכרוכות במעבר למקום גדול יותר, וכמובן את ההפרש בדמי השכירות של שטח נרחב יותר.
לגבי הפרמטרים שיש לקחת בחשבון כשרוצים לחשב את מחירה של הגלריה, מדובר בעיקר על ממדי הרצפה, המבנה שלה, הגובה שלה ביחס לרצפת החלל כולו, יכולת הנשיאה של קומת הביניים והתוספות הנדרשות. באופן טבעי ככל שתרצו רצפת גלריה גדולה יותר, כלומר רחבה יותר ו/או ארוכה יותר, כך תגדל העלות של החומרים מהם תיבנה קומת הביניים וכן יתארך זמן העבודה (דבר שכמובן בא לידי ביטוי בכסף). מצד שני ככל ששטח הגלריה גדול יותר, כך התועלת שלה רבה יותר, ועל כן לעתים ההחלטה הנכונה היא דווקא לבחור בגלריה רחבת ידיים גם אם פירוש הדבר הוא תשלום גבוה יותר.
הכלל הנ”ל תקף גם לגבי מבנה קומת הביניים: מבנה מלבני פשוט יהיה תמיד זול יותר בהשוואה למבנים מורכבים יותר שנשענים על תכנון מושקע יותר ולעתים יידרשו גם חומרים נוספים כדי להבטיח מקסימום בטיחות – ומצד שני מבנה ייחודי עשוי לספק צרכים רבים יותר ולהתגלות כמשתלם. ישנם גם מצבים שבהם אין מנוס ממבנה מורכב עקב אילוצים הנדסיים במבנה הקיים. כשרצפת הגלריה מיועדת לאחסון, ייתכן גם צורך בהבטחת גישה נוחה למלגזות – וגם לכך עשויה להיות השפעה על המחיר.
פרמטר שלישי שמשפיע על מחירה של רצפת גלריה הוא הגובה שלה ביחס לרצפת החלל כולו. ככל שהפרש הגבהים משמעותי יותר, כך נדרשת עבודה רבה יותר, תמיכה משמעותית יותר וגם מדרגות ארוכות יותר. לעתים נדרשים פתרונות הנדסיים ייחודיים שגם הם עשויים לייקר את הגלריה כולה.
בנוסף לכל הנ”ל ישנו עוד נתון חשוב מאוד כשבוחרים בין מספר אפשרויות של גלריות ובודקים מהי העלות של כל אופציה ומהי התועלת הצפויה: כושר הנשיאה – כלומר מהו המשקל המקסימלי שהרצפה החדשה תוכל לשאת עליה. הנתון נמדד בק”ג למטרים רבועים (ולעתים גם ב-PFS וזאת כשהמידות הן בליברות וברגליים רבועיות במקום בקילוגרמים ומ”ר). עוד כדאי לקחת בחשבון כי כשנדרש כושר נשיאה רב תידרש גם תמיכה משמעותית לגלריה.
השימושים הנפוצים ברצפת גלריה
שימוש נפוץ אחד ברצפת גלריה הוא במרחבי המגורים שלנו. במקרים אלה יכולה קומת הביניים לשמש כבסיס למיטה, כחלל עבודה פרקטי או כחדר שלם לאחד הילדים. בדירות סטנדרטיות לרוב אפשרי רק השימוש הראשון, אבל בבתים גבוהים (4-5 מ’) השימושים מגוונים יותר, ובכל מקרה פיקוח הנדסי של איש מקצוע מוסמך הינו חובה.
בבתי עסק ובמפעלים ישנם שני שימושים עיקריים לגלריות: משרד ואחסון. בניית רצפת גלריה למטרת אחסון פריטים מחייבת כאמור תשומת לב מרבית לכושר הנשיאה ובמקרים רבים גם גישה למלגזה (ובכל מקרה התייחסות לנוחיות התפעול), וכשמדובר על משרד כדאי להקדיש תשומת לב גם לפן האסתטי, וכמובן שחשיבותו של הפן הבטיחותי מתעצמת.