הבניה הקלה. היא אומנם חדשה בישראל אך נעשה בה שימוש רב ברחבי העולם כבר כמה עשורים ומסתבר שהיא הרבה יותר חסכונית, חכמה ומשתלמת משיטת הבניה המסורתית. אם עוד אינכם מודעים, מוטב כי תקראו את המאמר הבא.
כיום יותר ויותר פרויקטים בענף הבניה משלבים בתוכם את שיטת הבניה הקלה. מדובר בשיטה מודולארית אשר טומנת יתרונות רבים ומונה טכניקות בניה שונות ומגוונות. לכל הטכניקות ישנו מכנה משותף הבא לידי ביטוי בחומרים בהם עושים שימוש, בבידוד ובתכנון המעמיק זאת לצד החיסכון בזמן וכסף, שכן ניתן לבנות סוגים שונים של מבנים בזמן קצר ובעלות נמוכה. אולם למרות כל יתרונותיה הרבים שיטת בניה זו אינה מתאימה לכל פרויקט, כל שכן לכל אחד. לכן יש לפנות בטרם עת לחברה מקצועית ולה כל הידע הנדרש לבדוק האם שיטה זו היא אכן המתאימה.
מהמסורתי ועד למודרני
עד לפני זמן לא רב כל כך ענף הבניה בישראל התבסס על שיטת בניה אחת: שלד המבנה נעשה מיציקות בטון כאשר בין היציקות מניחים בלוקים המודבקים זה לזה עם שכבת מלט. על שכבת המלט ישנן עוד שלוש שכבות והן טיח, שפכטל וצבע כאשר תהליך זה אולי נחשב לאפקטיבי בדרכים רבות אולם חסרונו בכך שעולה יותר כסף ודורש יותר זמן. כמו כן בל נשכח שתהליך העבודה דורש כוח אדם רב, חומרי גלם, מנופים, כלים כבדים, יסודות עמוקים יותר ועוד פרמטרים אשר הופכים את הבניה המסורתית להרבה יותר מורכבת, מלכלכת, יקרה ומרעישה והרבה פחות ידידותית לסביבה. מטרתה של הבניה הקלה היא לתת מענה לכל אותם החסרונות ולשמש כשיטה יעילה, פשוטה וידידותית יותר, שלא לומר חסכונית במידה משמעותית.
היתרונות של בניה קלה
למבנים בשיטת בניה קלה ישנם יתרונות רבים אשר הופכים אותם למאוד אטרקטיביים, ביניהם:
- זמן עבודה קצר יותר
- חומרי גלם קלים או ממוחזרים
- שינוע פשוט יותר
- כוח אדם מצומצם
- פחות מפגעי רעש ולכלוך
- עלויות זולות יותר
- עמידה בלוחות זמנים
- תוצאה מדויקת ומותאמת לצרכים
- בידוד טוב יותר
- עמידות גבוהה של חומרי הגלם
- ניצול מופחת של אנרגיה וחיסכון בעלויות לטווח הארוך
כל זאת ועוד שלל יתרונות הם אלו שהופכים את הבניה הקלה לשיטה האולטימטיבית עבור פרויקטים רבים וכיום אכן עושים בה שימוש הן לתוספת בניה, הרחבת הבית, מחסן, משרד או מבנה ארעי והן כמבנה למגורים.
החומרים המשמשים לבנייה קלה
אומנם בניה מתועשת דורשת פחות השקעה של זמן וכסף בתהליכי העבודה השונים אולם כן נעשית במהלכה מחשבה יתרה בעת בחירת החומרים הנכונים. החומרים הנבחרים הם אלו שעושים את ההבדל ויקבעו את רמת הבידוד, האטימות, העמידות והיציבות של המבנה. בעת בניית מבנה בשיטת בניה קלה לרוב יעשה שימוש בחומרים כמו עץ, פאנלים מפח או אלומיניום ובתוכם חומרים מבודדים וכדומה. ישנם מקרים שבהם במקום הפאנלים יעשה שימוש בקירות רב שכבתיים המיוצרים מפלדה מגולוונת המחופה בקיר גבס מבפנים ובחיפוי ייעודי מבחוץ. מלבד איכותו של המבנה בחירת החומרים משפיעה גם על עלותו הסופית.
בכל שם שנבחר לקרוא לה שיטת הבניה הקלה בעלת יתרונות רבים וכדי לדעת אם מתאימה לפרויקט הבניה שלכם, מומלץ לפנות אל חברה מקצועית ובעלת מוניטין בתחום אשר תייעץ ותכוון אתכם.